|
De eerste consultatie bij een osteopaat omvat een uitgebreid gesprek over de medische voorgeschiedenis van de patiënt, de anamnese. Ook gegevens van voorafgaande onderzoeken, zoals radiografieën, bloedtesten, ECG, EMG,... kunnen nuttige informatie bieden. De osteopaat tracht zo een duidelijk beeld te krijgen van het klachtenpatroon en de andere systemen die daarop invloed zouden kunnen hebben.
Hierna volgt een volledig onderzoek waarbij de osteopaat met de handen de zones in het lichaam opzoekt waar een verminderde beweeglijkheid heerst en waarbij hij kijkt of die in relatie staan met de klacht van de patiënt.
Tenslotte wordt er een behandelingsplan opgesteld dat overlopen wordt met de patiënt, de gevonden stoornissen worden besproken en er wordt uitgelegd hoe dit in verhouding staat met de klacht.
Wanneer het behandelingsplan is bepaald, zal de osteopaat via manuele technieken trachten de gevonden bewegingsbeperkingen in elk systeem zo goed mogelijk te corrigeren. Een osteopaat werkt enkel met de handen, er komt dus geen apparatuur of medicatie aan te pas. Hiervoor is het noodzakelijk dat de osteopaat beschikt over een zeer sterk tactiel vermogen zodat zelfs het kleinste bewegingsverlies kan worden opgespoord en hersteld.
De behandeling bestaat uit mobilisaties, listenings (de beweging van een bepaalde structuur wordt zeer subtiel hersteld) en zachte manipulaties. Een osteopaat is dus geen “kraker”. De manipulaties zijn slechts één aspect van de behandeling en zijn zeker niet altijd noodzakelijk.
Een consultatie bestaat uit een manueel onderzoek en een behandeling en duurt ongeveer drie kwartier. De opeenvolging tussen de behandelingen varieert van één week tot enkele maanden. Dit omdat de osteopaat uitgaat van het zelfregulerend systeem van het lichaam waarbij het lichaam dus de tijd moet krijgen om de aanpassingen te verwerken en een nieuw evenwicht te zoeken. In dit opzicht kan er de eerste 2-3 dagen na een behandeling een reactie optreden als gevolg van de aanpassing aan de nieuwe situatie.